Uit de praktijk blijkt dat het vervangen van asbestdaken lastig is en wordt gezien als een investering die veelal niet bovenaan de prioriteitenlijst van dakeigenaren staat. Eigenaren van asbestverdachte daken omschrijven de wet- en regelgeving, keuzes rondom type dak, kosten en opbrengsten van wel/geen zonnepanelen, welke saneerders en het verkrijgen van een goed advies met een kloppende prijs als lastig. Ondernemers en bewoners weten niet hoe ze de sanering kunnen starten en kennen de fiscale regelingen en (eventuele) subsidiemogelijkheden vaak niet.
In de Gelderse Vallei is in 2018 een samenwerking tot stand gebracht waarbij gebieds- en doelgroep- gericht een asbestsaneringsaanpak wordt uitgerold. De samenwerkende partijen in deze aanpak zijn: het Asbestdakenteam de Vallei, de Land & Tuinbouw Organisatie (LTO Noord), het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) en de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (Vereniging DKK). Het Asbestdakenteam de Vallei bestaat uit vijf gemeenten (Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen) en de Omgevingsdienst de Vallei. Ook de provincie Gelderland is actief betrokken bij de samenwerking.
Met een pilotaanpak is een proces ontwikkeld en getest voor een gebiedsaanpak asbestverwijdering, gericht op de verschillende doelgroepen. In dit draaiboek wordt kort de aanpak toegelicht die in de Gelderse Vallei heeft plaatsgevonden vanaf het najaar in 2018. De aanpak is in onze ogen goed toepasbaar in andere regio’s en op andersoortige projecten.
Draaiboek Gebiedsgerichte stimulering van asbestdakensanering Gelderse Vallei
Het Programmabureau stimuleert, organiseert en monitort initiatieven gericht op de versnelling van de sanering van asbestdaken.
Deze website is het online platform voor informatie over deze versnellingsinitiatieven.