Op 8 oktober heeft het Programmabureau in samenwerking met de provincie Overijssel een kennistafel ‘Expertise-ontwikkeling coaches en adviseurs’ georganiseerd. Hiermee is uitvoering gegeven aan activiteit 4.6 van de Samenwerkingsverklaring Aanpak Asbestdaken.
De deelnemers aan de kennistafel vertegenwoordigen partijen die de inzet van coaches/adviseurs organiseren en/of zelf veel ervaring hebben met coaching/advisering van eigenaren die (ook) een asbestdak hebben. Met de deelnemers is verkend aan welke expertise behoefte is en hoe deze effectief kan worden ontwikkeld/aangeboden.
De algemene conclusie is dat er bij de meeste coaches/adviseurs een duidelijke behoefte is aan meer expertise over de (on)mogelijkheden met een asbestdak. Meestal is het asbestdak niet het primaire probleem. Het asbestdak is onderdeel van vragen over de toekomst van (de functie van) het gebouw en/of erf. De expertise zou dus ook in samenhang daarmee moeten worden ontwikkeld/ aangeboden.
De expertisebehoefte is besproken voor 4 verschillende situaties:
A. Enkelvoudige dakvervanging: Het gebouw en de functie van het dak blijft in stand.
B. Dakvervanging met volledige benutting voor zonnepanelen: Het gebouw blijft in stand en het dak wordt (ook) benut voor de opwekking van zonne-energie. Bij grotere daken kan hiermee de dakvervanging (deels) worden ‘terugverdiend’, maar dit is een complexer project dan A.
C. Enkelvoudige sloop van het gebouw: Het gebouw is niet meer functioneel (te maken). Sloop is vaak onderdeel van functiewijziging van het erf en/of er komt vervangende nieuwbouw.
D. Sloop gebouw en toepassing rood-voor-rood: De sloopkosten kunnen (deels) worden ‘terugverdiend’ met rood-voor-rood, maar dit is een veel complexer project dan C.
Voor alle situaties is er duidelijk behoefte aan (meer) expertise. Voor enkelvoudige dakvervanging en sloop gaat het dan meer om kengetallen, terwijl het voor de complexere aanpak vooral gaat om inzicht in de keuzes en processtappen.
Coaches/adviseurs hebben behoefte aan een mogelijkheid om online gerichte informatie te vinden die per casus kan worden geraadpleegd. Dit hoeft geen gedetailleerde informatie te zijn of altijd up-to-date, maar wel een overzicht van de (on)mogelijkheden, kengetallen en doorverwijsmogelijkheden. Op dit moment bestaat dit niet. Wellicht is een (online) beslisboom met onderliggende (globale) informatie hiervoor geschikt.
Naast een online informatieaanbod is het gewenst om bijeenkomsten te organiseren waar coaches/adviseurs elkaar ontmoeten en liefst in combinatie met contactpersonen van gemeenten. Dit is met name zinvol om (ook) de ervaringen met onderliggende vragen over toekomst van een gebouw en erf te kunnen bespreken. Waarschijnlijk is dit zinvol per provincie of OD-regio. Daarnaast is het mogelijk om voor bepaalde groepen adviseurs aan te sluiten bij bijeenkomsten van hun bestaande netwerken, zoals voor makelaars, VAB-leden, Agrivak-leden. Voor deze doelgroep adviseurs is het vooral belangrijk dat de organiserende partij hen aanspreekt en het liefst dat deelname kosteloos is.
De landelijke mogelijkheden voor ontwikkeling van een online aanbod en bijeenkomsten worden nu door het Programmabureau en met de deelnemers van de kennistafel uitgewerkt. Implementatie volgt dit najaar.