Op 9 juni 2020 hebben 19 betrokkenen bij de asbestsanering met elkaar van gedachten gewisseld over sloop- en functieverandering, één van de koppelkansen in de samenwerkingsverklaring. Doel van de bijeenkomst: de samenwerking tussen marktpartijen en overheden versterken zodat de aanpak van leegstaande/ vrijkomende bebouwing wordt gestimuleerd. Naar schatting 90% van de vrijkomende bebouwing in het landelijk gebied heeft namelijk een asbestdak. Met het bevorderen van sloop worden deze daken ook opgeruimd.
Bram ten Bosch van de provincie Overijssel trapte de bijeenkomst af door de deelnemers mee te nemen in de opgave en zoektocht van de provincie Overijssel om de vraag naar sloop- en functieverandering te vergroten. Joke Emaus, Programmaregisseur Circulaire Economie en Energietransitie bij Regio Achterhoek, lichtte daarna de Regiodeal Achterhoek toe. Vervolgens is door de deelnemers gediscussieerd en gebrainstormd over hoe je sloop- en functieverandering kunt stimuleren.
Enkele opmerkingen en ideeën vanuit de bijeenkomst zijn waardevol om breed te delen en zijn ook een inspiratie voor degenen die hier mee aan de slag willen:
- Er is een wens voor een eenduidige paraplu voor regelingen rond sloop- en functieverandering. Overheden gaan er nu verschillend mee om. Door krachten te bundelen kun je meer doen met hetzelfde geld.
- Een principe uitspraak aan het begin van het proces helpt bij de versnelling van trajecten.
- Sloopbedrijven zien de vraag teruglopen. De inzet van stimuleringsmaatregelen inzetten lijkt noodzakelijk.
- Vouchers VAB Impuls voor een onafhankelijk advies en/of begeleiding van deskundigen werken goed.
- Speelruimte en creatieve oplossingen werken (voorbeeld Ruimtecoach).
- Mismatches V&A oplossen door breder te kijken en hier mogelijk een provinciaal platform te organiseren.
- Bouwend Nederland heeft als motto ‘Asbest de wereld uit’, maar merkt dat het bij hun leden meer over bouwopgave dan over sanering en sloop gaat en zijn onvoldoende op de hoogte van een voortraject.
- Veel uitdagingen kunnen (handiger) gekoppeld worden, denk naast asbest aan klimaat- en energieopdrachten en grondmobiliteit.
- Onderzoek inzetten naar stakingswinst voor asbestsanering (bijvoorbeeld saneren voor afrekenen met fiscus) kan een stimulans teweeg brengen.
- Kosten kunnen worden gedrukt door onder andere hergebruik van sloopmateriaal, subsidies, langer slooprechten behouden en/of generieker en over grenzen heen een rood-voor-rood regeling toepassen.
- Een ontzorgend aanbod helpt, net zoals subsidieregelingen (bijvoorbeeld € 1,-/ m2, vouchers). Ook een collectief aanbod werkt.
- Inzet van onder meer erfcoaches wordt als zeer behulpzaam gezien. Zeker ook omdat voor hen juist het totaalplaatje van groot belang is. Een hogere kwaliteit van advisering aan eigenaren is gewenst.
Drie sporen vanuit de discussies blijken kansrijk voor vervolgacties om de stimulering van sloop te verbeteren:
- Bij elkaar brengen van vraag en aanbod voor toepassing rood-voor-rood.
- Meer collectief aanbod van sloop(arrangementen).
- Hogere kwaliteit advisering aan eigenaren.
Het Programmabureau gaat met de deelnemers van de bijeenkomst hiermee aan de slag. Bent u of kent u partijen die constructief bij kunnen dragen aan de uitvoering van bovenstaande sporen, breng hen dan op de hoogte of sluit aan via Riek van der Harst van het Programmabureau Asbestdakensanering:
Rvanderharst@stimuland.nl of 06-13 48 88 76