Elk jaar organiseert het landelijk Programmabureau Versnellingsaanpak asbestdakensanering één of meerdere Communicatietafels gericht op het thema bewustwording en communicatie. Vanwege de coronacrisis geeft het Programmabureau dit voorlopig iets anders vorm. In plaats van één gezamenlijk moment op een locatie waarbij allerlei onderwerpen de revue passeren, wordt de Communicatietafel opgeknipt in meerdere online deeltafels.
De eerste deeltafel Communicatie werd georganiseerd samen met Milieu Centraal en vond plaats op 18 mei 2020. Het hoofdthema van deze tafel: de aanpak van kleine asbestdaken (schuurtjes) en een landelijke actie van Milieu Centraal. Hieronder leest u het verslag van de Communicatietafel.
In de week van 5 tot 11 oktober 2020 rolt Milieu Centraal een landelijke campagne uit: de Week van de Asbestvrije Schuur. Via en samen met gemeenten wil de consumentenorganisatie eigenaren van een klein asbestdak (schuurtjes) motiveren om samen met buren, buurt of wijk de daken aan te pakken. De gemeente is hierin de initiatiefnemer, Milieu Centraal zorgt voor een draaiboek, diverse communicatieve tools en de nodige aandacht en publiciteit in de actieweek zelf.
Om deze actie gedegen op te zetten, had Milieu Centraal kennis en ondersteuning nodig vanuit onder meer de doelgroep die hier een sleutelrol in speelt: de gemeenten. Om die kennis op te halen was de tafel dan ook praktisch en interactief van karakter. Aan de deeltafel deden meer dan 15 gemeenten mee, ieder vanuit een eigen fase in de aanpak van asbestdaken. In de diverse onderdelen van de deeltafel werden (praktische) ervaringen en ideeën uitgewisseld.
Inventarisatie asbestdaken
De manier waarop het in gemeenten tot bestuurlijke steun komt voor de aanpak van asbestdaken is erg divers. Een incident met asbest versnelt soms deze steun, al is het startpunt vaak een inventarisatie. Diverse provincies hebben deze inventarisatie al gedaan. De gemeenten in deze provincie hebben daarmee een goed uitgangspunt om het dossier asbestdaken verder op te pakken.
Boodschap aanpak
Door het wegvallen van het verbod, blijkt het toch lastig om dakeigenaren te stimuleren. Ze weten dat het geen verplichting meer is en voelen de noodzaak niet meer om in actie te komen. In een boodschap rond de aanpak van asbestdaken is het goed om aan te geven dat het verbod niet doorgaat, maar de opgave onverminderd groot is! De verwering van deze daken stopt namelijk niet. Op verschillende manieren is het mogelijk om verwijdering toch te promoten.
Ondanks het wegvallen van het verbod is het aanspreken van de intrinsieke motivatie van dakeigenaren zeker mogelijk. Door de aandacht die asbestdaken de afgelopen jaren gehad heeft, is er een zaadje geplant in de hoofden van eigenaren: dat asbestdak zorgt voor risico’s. Door het gewenste gedrag centraal te stellen - ‘Ga voor een gezond dak’ - motiveer je eigenaren. Zeker bij schuurtjes, een relatief kleine klus, valt te verwachten dat mensen bij een gezamenlijke aanpak in actie komen. Een gedragsdeskundige benadrukte: de voordelen om dit als buurt op te pakken doorbreken de oorspronkelijke weerstand.
Deelname en coördinatie gemeenten
De deelnemers van de Communicatietafel dachten over hoe meer gemeenten kunnen worden betrokken bij de (schuurtjes)actie van Milieu Centraal. Een webinar, een campagne en aandacht op de provinciale agenda werden benoemd. In een breakout sessie werd er gebrainstormd over hoe deelnemende gemeenten onderling de coördinatie van deze actie kunnen laten verlopen. Een online platform kwam hier het meest naar voren.
Communicatiemiddelen- en kanalen
De deelnemers van de Communicatietafel dachten ook mee over aanvullende communicatiemiddelen voor de toolkit van Milieu Centraal voor de campagne ‘de Week van de Asbestvrije Schuur’. Een standaardtekst voor een gemeentelijke website, een campagne, betrekken van een doe-het-zelf keten en een eenvoudig overzicht van de huidige regels over wat wel en niet mag bij het zelf saneren werden als suggesties aangedragen.
Diverse gemeenten gaven aan het einde van de deeltafel aan dat zij mee zouden doen met de Week van de Asbestvrije Schuur. Milieu Centraal en het Programmabureau houden die gemeenten en andere geïnteresseerden op de hoogte van de toolkit die Milieu Centraal op dit moment samenstelt voor de actie.
Ook interesse in deelname in de Week van de Asbestvrije Schuur? Neem dan contact op met Nathalie Kwakman van het Programmabureau via naj.kwakman@overijssel.nl