Ambassadeurs en hun ambtelijke ondersteuning namen op 26 april 2023 deel aan een inhoudelijke excursie naar het Asbestmuseum in Rotterdam en de proeffabriek van Asbeter in Spijkenisse. Het was een interessante dag en zorgde voor de nodige nieuwe kennis, inzichten en inspiratie.
Op dit moment zijn asbestdaken de belangrijkste bronnen voor verspreiding van asbestvezels. Dat asbestdaken onderdeel zijn én blijven van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen heeft de staatssecretaris van IenW bevestigd aan de Tweede Kamer in haar brief van 16 december 2022. De risico's van asbest mogen niet worden onderschat. Het Asbestmuseum in Rotterdam heeft talloze voorwerpen in haar collectie die asbest bevatten. Een bezoek aan het museum geeft een indrukwekkend beeld van hoe breed asbest destijds is toegepast.
Yvonne Waterman, ambassadeur van de aanpak vanuit Stichting European Asbestos Forum: “Het Asbestmuseum is een aanrader voor eenieder die zich met asbest bezighoudt. Het is uniek en trekt mensen uit de hele wereld. Je staat er versteld van om te zien hoe wijdverspreid asbesthoudende producten in de maatschappij te vinden zijn. Ik vind een bezoek altijd heel motiverend, leuk en leerzaam.”
Het bezoek aan het museum is goed voor de verdieping van ieders kennis over asbest. Joris Gribnau van SGI Compliance verzorgde op bevlogen wijze een rondleiding. Het zette aan tot nadenken om over te gaan tot actie.
Tom Giltaij, beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling bij BEL Combinatie (gemeenten Blaricum-Eemnes-Laren): “Gemeenten hebben veel baat bij het delen van kennis. Door met experts en ervaringsdeskundigen te spreken, kunnen gemeenten actiever burgers betrekken bij de sanering van asbestdaken. Samen kunnen we de gevolgen van asbest beperken.”
Er is één plek in de hele wereld waar asbesthoudende golfplaten verwerkt kunnen worden tot grondstoffen. Dat is bij AC Minerals in Spijkenisse. Hier staat een proeffabriek om het probleem van asbest letterlijk op te lossen. En dat op een duurzame manier. Daarmee is het mogelijk om van asbesthoudende dakplaten en buizen circulaire grondstoffen te maken.
Inez Postema, CEO Asbeter Holding B.V., heeft de bezoekers tijdens de excursie rondgeleid door de proeffabriek. Met gepaste trots vertelt zij dat de verificatie van het proces van Asbeters AC Minerals op 13 april 2023 door Det Norske Veritas* succesvol is afgerond. Hiermee is op verzoek van Asbeter ook een nieuwe standaard gezet: niet 10mg of 100mg/kg, maar NUL vezels in het eindproduct. Zo neemt, zo zegt zij, Nederland een unieke en belangrijke positie in voor de oplossing van het asbestafvalprobleem, met een veilige en betaalbare technologie voorhanden. Bekijk voor meer informatie de presentatie van Asbeter .
Jaap Braam van de provincie Drenthe: “Wat is het toch zonde dat potentiële grondstoffen, in een tijd waarin circulair denken een vlucht heeft genomen, nog steeds onder de grond worden opgeborgen. Met een algemeen stortverbod in zicht is het zaak om zo snel mogelijk een aantal tussenopslagen in Nederland te bouwen om als aanvoerpunt te dienen voor de asbestplatenverwerkingsfabriek. Laten we als overheden deze initiatieven helpen faciliteren.”
Het Asbestmuseum en AC Minerals heten u van harte welkom om hun locaties te bezoeken en met elkaar te komen tot versnelling in de aanpak van asbestdaken.
* DNV GL is een wereldwijd opererend Noors classificatiebureau voor met name energie, maritieme, olie & gas-industrie.