17 juni 2022 informeerde staatssecretaris van IenW Vivianne Heijnen de Tweede Kamer per brief over het lopende asbestdakenbeleid. Haar conclusie op dat moment: de huidige aanpak leidt er niet toe dat alle asbestdaken in Nederland in 2030 zijn verwijderd. Om die reden stelt de staatssecretaris de komende drie jaar drie miljoen per jaar beschikbaar voor een gerichte bewustwordings- en communicatiecampagne om alsnog asbestdakeigenaren te stimuleren het dak te saneren.
Het verzoek van de staatssecretaris was om ter voorbereiding op deze campagne een Plan van aanpak samen te stellen in samenwerking met de ambassadeurs van de Versnellingsaanpak. De ambassadeurs hebben laten weten hier graag hun kennis en ervaring voor beschikbaar te willen stellen.
Nog voor de zomer heeft het Programmabureau bij elkaar gezeten om de grote lijnen voor het realiseren van dit Plan van aanpak uit te zetten. Vervolgens is er een werkgroep samengesteld voor het daadwerkelijk vullen van het plan. Het Programmabureau trekt hierin samen op met diverse ambassadeurs. De werkgroep heeft inmiddels een aantal sessies gehad en er staat een concept-Plan van aanpak ‘in de steigers’ met daarin een voorstel en achtergrondinformatie voor de komende bewustwordings- en communicatiecampagne.
De werkgroep heeft gedurende haar sessies geconcludeerd dat een dergelijke campagne een belangrijke impuls kan zijn om de saneringen van asbestdaken weer een boost te geven. De campagne moet zich dan, op basis van de ervaringen in de praktijk, niet alleen richten op de asbestdakeigenaren zelf. Het moet zich ook vooral richten op allerlei partijen om de eigenaar heen. Overheden, adviseurs, verzekeraars en vertegenwoordigers van dakeigenaren bijvoorbeeld. Zij kunnen in deze aanpak een belangrijke rol spelen. Asbestdakeigenaren moeten uiteindelijk zelf concluderen dat de sanering van het dak de beste keuze is. Een campagne is een krachtig middel en vormt hierin de spil en aanjager van de aanpak en alle betrokken partijen.
Het Plan van aanpak is inmiddels voorgelegd aan alle ambassadeurs en tijdens het ambassadeursoverleg op 28 oktober 2022 met de ambassadeurs besproken. Zij hebben op dat moment collectief hun akkoord gegeven op de lijn die het plan voor de campagne voorstelt. Het Programmabureau en de werkgroep leggen de komende weken de laatste hand aan het Plan van aanpak. Daarna wordt het definitieve plan na akkoord van de ambassadeurs aangeboden aan de staatssecretaris van IenW en het ministerie van IenW. Met de bedoeling in 2023 zo snel mogelijk te starten met de campagne.