Na de gezamenlijke ondertekening van de Samenwerkingsverklaring op 2 maart 2020, kwamen op woensdag 7 oktober 2020 de ambassadeurs van de aanpak van asbestdaken online bijeen. Met nieuwe vertegenwoordigers, koppelkansen centraal en oog voor de nog steeds geldende risico’s en de urgentie van de aanpak van asbestdaken. De blik was gericht op de toekomst, de kansen en vooral op wat er kan en mogelijk is. Het overleg werd gestart met een videoboodschap van staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
Bij de aftrap van het inhoudelijke programma noemde het ministerie van IenW de ambassadeurs de kracht achter de samenwerking, samen met hun netwerk en het Programmabureau als organisator, facilitator, motivator en verbinder in de aanpak van asbestdaken. Met deze openingswoorden is er ook stil gestaan bij de nieuwe ondertekenaars van de Samenwerkingsverklaring na 2 maart 2020: de gemeenten Beemster, Meppel, Purmerend, Raalte en Utrechtse Heuvelrug en TIC-bedrijf Sansidor (Testen, Inspectie en Certificatie).
Lex Stax gaf als hoofd van het Programmabureau de ambassadeurs inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de Actielijst van de Samenwerkingsverklaring. Deze Actielijst bevat maar liefst 40 projecten, verdeeld over de zes hoofdthema’s. Het Programmabureau is actief met meer dan de helft van deze projecten. Hierover wordt regelmatig verslag gedaan naar direct betrokkenen en via de nieuwsbrief gedeeld met iedereen die geïnteresseerd is in de aanpak. Het complete overzicht van de voortgang van alle projecten is te vinden in de Voortgangsrapportage oktober 2020.
Voor de komende periode is het belangrijk om gezamenlijk te bepalen of de weg die we op 2 maart 2020 zijn ingeslagen bij de aanpak van asbestdaken de juiste is. Dit in het licht van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Over de vraag of we met de huidige thema’s en activiteiten op de goede weg zijn, gingen de ambassadeurs met elkaar in gesprek met als uitkomsten:
Met het besef bij de ambassadeurs dat de opgave onverminderd groot blijft, is gekeken naar waar er kansen zijn voor de aanpak van asbestdaken. Met de inzet op alle zes thema’s als basis, is geadviseerd te focussen op de koppelkansen, bewustwording & communicatie en het ontzorgen van gemeenten.
Wanneer vinden we met elkaar dat de aanpak van asbestdaken geslaagd is: wanneer zijn we tevreden? Deze vraag kwam in het overleg aan de orde, inclusief de vraag of de doelen te koppelen zijn aan kwantificeerbare resultaten. Activiteiten zo concreet mogelijk definiëren helpt, ook al zijn resultaten mede afhankelijk van factoren als politieke ontwikkelingen, maatschappelijke context en de inzet van dakeigenaren zelf.
Het ministerie van IenW ziet graag dat de nog aanwezige miljoenen m2 asbestdaken zo snel en zo veilig mogelijk worden gesaneerd of vervangen. De ambassadeurs konden zich hierin vinden en deelden het standpunt dat 2028 een mooi richtpunt is. 2028 is tevens de (beoogde) looptijd van het fonds. Met die stip op de horizon zijn er vanaf nu nog 8 volledige jaren om de opgave te realiseren. Dit betekent dat er per jaar zo’n 10 miljoen m2 asbestdaken moeten worden gesaneerd of vervangen. Om Nederland dan asbestdakenvrij te krijgen, vraagt dit om een versnelling waarbij koppelkansen dankzij verduurzaming, de energietransitie en de aanpak en ontwikkeling in het landelijke gebied stimulerend kunnen werken.
Op 7 april 2021 staat het volgende ambassadeursoverleg gepland.