Eigenaren van een asbestdak willen graag weten waar ze aan toe zijn. Wat zijn exact de regels van saneren, wat kost het én wat zijn de risico’s. Over veel zaken zijn er onduidelijkheden. Op asbestversnelling.nl zijn nu meerdere informatieleaflets te vinden, die hierover bruikbare en betrouwbare informatie geven.
Onduidelijkheden en ruis ontstaan vanwege het ontbreken van kennis en beschikbare informatie en soms vanwege berichten in de media. Zorgen we voor de nodige duidelijkheid, dan kan dat weerstand wegnemen. De aanpak van asbestdaken is nu eenmaal best complex en niet voor iedereen direct te doorgronden. Verhogen we het kennisniveau van dakeigenaren dan verlagen we daar misschien enige weerstand mee. En staan dakeigenaren misschien meer open voor het idee hun asbestdak aan te pakken. Duidelijkheid draagt daarnaast bij aan een beter beeld van de urgentie van de asbestdakenopgave op basis van betrouwbare en juiste gegevens. Tot slot kan deze informatie betrokkenen in de aanpak helpen met hun informatiepositie.
Het Programmabureau organiseerde het afgelopen jaar meerdere verdiepende bijeenkomsten en vervolgbijeenkomsten om die duidelijkheid te krijgen. De regels van saneren, de kosten van sanering/vervanging en de risico’s van asbest(daken) stonden centraal.
Inmiddels heeft het Programmabureau voor deze drie thema’s een informatieleaflet samengesteld. Dat heeft ze uiteraard gedaan samen met specialisten, organisaties uit de praktijk, overheden, dakeigenaren en ondernemers. Ze stelden allemaal hun kennis en ervaring ter beschikking. Iedereen dacht mee over welke informatie noodzakelijk, bruikbaar en betrouwbaar is. Ook is er rekening gehouden met verschillende doelgroepen. Er zijn immers verschillen tussen wat van toepassing is voor een particuliere of een zakelijke dakeigenaar.
De informatieleaflets zijn nu te vinden op de website van het Programmabureau onder het thema Bewustwording & Communicatie. Met regelmaat zal er worden gekeken of er een update of aanvulling nodig is. Daarnaast ziet het Programmabureau deze informatieproducten ook als ‘levende documenten’. Er kan en moet altijd waar nuttig en noodzakelijk informatie worden gecontroleerd, aangepast of aangevuld voor een nog completer en vooral betrouwbaar beeld.
Het Programmabureau hoopt met deze leaflets samen met alle betrokkenen bruikbare informatie te hebben gebundeld, ter verduidelijking en ontzorging.
Het Programmabureau realiseert zich dat ze qua informatie nooit volledig kan zijn in deze complexe materie van de aanpak van asbestdaken. In de leaflets is dan ook vooral gekeken naar de rode draad. Met andere woorden: informatie die in de ogen van de samenstellers het meest belangrijk is voor dakeigenaren of betrokkenen in de aanpak. Details zijn soms gevoelig en onderhevig aan verandering. In dat geval is er gekozen om het te benoemen en te verwijzen naar specialisten die hierop een actueel antwoord kunnen geven.