Op 9 november 2021 organiseerde het Programmabureau samen met SVn een online bijeenkomst speciaal voor gemeenten. Gemeenten zijn een belangrijke schakel in de aanpak van asbestdaken, zo niet de belangrijkste. Met deze bijeenkomst werd naast actieve gemeenten vooral ingezet op deelname van gemeenten waarvoor de aanpak nog in de kinderschoenen staat. De twee uur durende bijeenkomst kon rekenen op veel belangstelling.
Zo’n 75 deelnemers waren aanwezig en bleven bijna allemaal tot aan het einde online. Het ministerie van IenW, provincies, gemeenten, omgevingsdiensten, de VNG en SVn waren aanwezig. Van dit aantal was het merendeel gemeenten. Ongeveer 40 bekende en nieuwe gemeenten waren erbij.
Het programma bestond uit twee componenten: de aanpak van asbestdaken & de SVn Maatwerklening asbestdaksanering. Met dit programma wilde het Programmabureau gemeenten op vlieghoogte brengen van de stand van zaken van de aanpak van asbestdaken op landelijk niveau, inhoudelijk informatie delen over de nieuwe Maatwerklening van SVn en daarbij ook de deelnemers inspireren met betrekking tot hun aanpak van asbestdaken.
Lex Stax als hoofd van het Programmabureau trapte samen met Bert van der Weerd, manager fondsmanagement van SVn, de bijeenkomst af. Vervolgens nam Lex de deelnemers mee in de rol van het Programmabureau en haar activiteiten gericht op de versnelling van saneringen. Daarbij kwam ook de urgentie voor het maatschappelijke probleem én de Samenwerkingsverklaring met bijbehorende activiteitenlijst aan de orde. Via de interactieve tool Mentimeter werd tegelijkertijd gevraagd of en hoe de deelnemers de aanpak van asbestdaken willen omarmen.
Relatiemanager van SVn Reint Brondijk gaf vervolgens een heldere uitleg over de SVn Maatwerklening asbestdaksanering, de mogelijkheden en de praktijk. Door het informele karakter van de bijeenkomst konden velen antwoorden krijgen op hun vragen. De maatwerklening is specifiek gericht op asbestdakeigenaren die via de reguliere weg de vervanging van hun dak niet kunnen financieren (bijvoorbeeld via een bank). Dit financiële instrument maakt het voor die specifieke doelgroep mogelijk om dat wel te doen. Ook sloop, zonnepanelen en een deel van het nieuwe dak kunnen hiermee worden gefinancierd.
Om deelnemende gemeenten te laten zien hoe je de aanpak van asbestdaken vorm kunt geven, gaf een aantal sprekers hun praktijk weer. De complete aanpak van de gemeente Raalte werd door middel van een filmpje in beeld gebracht. Vervolgens gaf Mirjam Mellink, beleidsmedewerker van de gemeente Berkelland, inzicht in hoe je het belang van de aanpak onder de aandacht brengt binnen de gemeente op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau.
Consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal nam de deelnemers mee in de werkwijze van de ‘Week van de Asbestvrije Schuur’. Dit initiatief richt zich op de collectieve aanpak van kleine asbestdaken in wijken en buurten. De actie en het momentum kunnen rekenen op een toenemende belangstelling vanuit gemeenten. De intensiteit van de uitvoering ligt volledig in handen van de gemeenten. In de praktijk blijkt dat een geringe inspanning (in tijd of geld) soms al voldoende is voor mooie resultaten.
Lex sluit de inspirerende voorbeelden af met suggesties over hoe koppelkansen en goede communicatie de aanpak verder kunnen brengen. Asbestdaken vormen namelijk zelden het enige probleem voor dakeigenaren. Voor een groot deel van deze doelgroep is er ook sprake van bijvoorbeeld verduurzaming, herontwikkeling of sloop. Dit zijn koppelkansen om bij aan te haken. Ook heldere en betrouwbare informatie is nodig om de aanpak te laten slagen.
Het Programmabureau is gezien het succes van deze eerste bijeenkomst van plan om hier in 2022 een vervolg aan te geven. Ben je geïnteresseerd in deelname en/of zou je graag na willen lezen wat er 9 november allemaal de revue is gepasseerd, neem dan contact op met Jeroen Mooy van het Programmabureau via jeroen.mooy@syntraal.nl
Wil je verder op de hoogte blijven van allerlei ontwikkelingen rondom de aanpak van asbestdaken, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het Programmabureau. Deze verschijnt zo’n 5 keer per jaar en is gevuld met interessante ontwikkelingen, voorbeelden uit de praktijk en handvaten voor een plan van aanpak.