Met een prachtige inhoudelijke brief aan provinciale staten gaven gedeputeerde staten een terugblik op bijna tien jaar asbestdakenaanpak. Vanaf mei 2016 tot aan nu is er gemiddeld zo’n 40% van de asbestdaken in Drenthe gesaneerd.
Vanaf 2013 is de provincie al actief. Met onder andere subsidies, gebiedsdekkende inventarisaties en een provinciale stimuleringslening. Inzichtgevende tabellen en grafieken nemen de lezer mee in het verloop van de saneringscijfers (per gemeente) en het gebruik van de stimuleringsregeling de afgelopen jaren. De brief sluit af met een vooruitblik op de sanering van de nog 3,1 miljoen resterende asbestdaken in de Drenthe.
Ook gedeputeerde Tjisse Stelpstra maakt aan het eind van het huidige college de tussenbalans op.
RTV Drenthe vertelde hij: "Toen de Eerste Kamer in 2019 het verbod op asbestdaken wegstemde, werd onze vrees werkelijkheid. Het aantal daksaneringen daalde in een fors tempo. En dat is niet goed. Want hoe ouder een asbestdak wordt, hoe lastiger en duurder de sanering. Maar wat ons verbaasde is de stabilisatie van de cijfers vanaf 2020, toen het een vrijwillige sanering was geworden."
In het Dagblad van het Noorden constateerde de gedeputeerde vervolgens dat eigenaren (nu er geen verplichting meer is) asbest laten verwijderen wanneer ze toch bezig zijn met renovatiewerkzaamheden. “Na verloop van tijd verweren asbestdaken toch en kunnen ze gevaar gaan opleveren voor de volksgezondheid. Het wordt er dan bovendien niet eenvoudiger op om ze veilig te verwijderen.”
Lees hier de volledige brief van de Gedeputeerde Staten van Drenthe.