In vervolg op de Boerenkennistafel van 26 juni is er op 13 december 2018 opnieuw overleg geweest tussen LTO en het Programmabureau. Diverse projectmanagers en het bestuur van LTO zijn aangeschoven om verder te praten over de aanpak van de asbestdakensanering. Ervaringen uit het veld zijn met elkaar gedeeld en het programmabureau heeft de aanwezigen bijgepraat over de versnellingsaanpak.
Vanuit LTO lopen er meerdere initiatieven om het saneringsproces te versnellen. De aanpak van asbestsanering varieert per regio. Er wordt veel samengewerkt met gemeenten en provincies. Al naargelang beschikbare regelingen en plaats specifiek beleid probeert LTO zijn programma’s hierop af te stemmen. De inzet van regionale overheden inzake asbest verschilt sterk afhankelijk van de specifieke problematiek ter plaatse. LTO zoekt voortdurend naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Diverse regionale contacten zijn gedeeld door het Programmabureau voor een efficiëntere aanpak.
Vanuit het Programmabureau is nadere toelichting gegeven op diverse zaken. De inrichting van het fonds is ter sprake geweest. Met het beëindigen van de landelijke subsidie voor asbestsanering wordt er op dit moment hard gewerkt aan het opzetten van dit fonds waar eigenaren van een asbestdak aanspraak op kunnen maken indien deze gesaneerd moet worden. Een werkgroep met een brede vertegenwoordiging werkt actief mee aan het opzetten en vullen van dit fonds. Meerdere partijen zoals verzekeraars, banken, overheden en overige financiers zijn hierbij aangehaakt. SVN zal uiteindelijk zorg dragen voor het in de markt zetten van het fonds. Het streven is om in de loop van 2019 van start te kunnen gaan.
Voor een goede voortgang van het proces zal frequent contact worden onderhouden en waar mogelijk de samenwerking tussen LTO en het Programmabureau worden voortgezet. Door onderling snel te schakelen kunnen initiatieven sneller worden uitgevoerd en kan de communicatie richting het agrarisch netwerk verder worden geborgd.