Dinsdag 14 mei 2019 organiseerde het Programmabureau al weer de derde Communicatietafel in het teken van de Versnellingsaanpak voor de sanering van asbestdaken. Een grote variëteit aan deelnemers schoof aan, waaronder meerdere gemeenten en provincies, de GGD, InfoMil en Milieu Centraal, een vertegenwoordiger vanuit de financiële sector en het Verbond van Verzekeraars. Allemaal om te kijken hoe we de bewustwording onder dakeigenaren kunnen stimuleren en op welke wijze communicatie daar een bijdrage aan kan leveren.
Na de Communicatietafel waren er de nodige ontwikkelingen, zoals de beslissing van de Eerste Kamer op 4 juni 2019. Zij verwierpen het wetsvoorstel dat de grondslag moest bieden voor een asbestdakenverbod. Toch zijn de tijdens deze tafel besproken initiatieven en de brainstormsessie over de communicatieboodschap waardevol voor dit moment.
Om de deelnemers en genodigden zoveel mogelijk te inspireren, lieten de gemeente Utrecht en de provincie Overijssel zien waar ze op dat moment mee bezig waren. De gemeente Utrecht gaf inzicht in hun aanpak van kleine asbestdaken en de meest recente plannen en acties richting de grotere bedrijfsmatige daken. De provincie Overijssel gaf weer hoe zij de collectieve aanpak van kleine asbestdaken ondersteunen. Ook de samenwerking met VBO-makelaars en MKB-Nederland regio Zwolle kwam aan bod. De provincie ziet kansen om dakeigenaren via hen te informeren over de risico’s van asbestdaken en de mogelijkheden om hun asbestdak aan te pakken en te financieren.
Daarnaast lichtte het Programmabureau een initiatief toe gericht op de agrarische sector, via de aanpak met Boerencafés in de Gelderse Vallei en de erfcoaches van Overijssel. Tot slot gaf het Verbond van Verzekeraars weer hoe zij aankijken tegen de problematiek rondom asbestdaken.
Tijdens de tafel werd de in 2017 geformuleerde kernboodschap voor de aanpak van asbestdaken nogmaals onder de loep genomen. Gezien de situatie waren de deelnemers het er allemaal over eens dat de boodschap zoveel mogelijk gericht moest worden op de intrinsieke motivatie van dakeigenaren. Kortom een (tijdloze) boodschap zonder het benoemen van het verbod.
Om deze kernboodschap hier zo goed mogelijk op aan te passen, werden door de deelnemers ideeën op tafel gelegd. Veel van de bestaande argumenten om over te gaan tot sanering van de asbestdaken doen er nog steeds toe, ook zonder een verbod en zelfs los van het verbod. De kernboodschap wordt nu aangepast door Milieu Centraal.
Te denken valt aan gezondheid, ‘winst’ voor het milieu en verbetering van landschap en leefomgeving, een meer toekomstbestendige en duurzame woning (Energietransitie), waardeverbetering voor de woning en de verantwoording van een dakeigenaar voor zijn directe omgeving in geval van emissie van asbestvezels vanaf het eigen dak (anders gezegd: je doet het ook voor anderen). De deelnemers van de tafel zagen mogelijkheden in om de sanering primair te benaderen vanuit het ‘nieuwe’ dak, door duidelijk te maken welk perspectief dat nieuwe dak biedt. Daarmee kan de focus ook liggen op de aannemer in plaats van de saneerder. Tot slot werd er kort gesproken over het in Nederland gehanteerde bronbeleid als het gaat om het verwijderen van asbest uit de samenleving. Het opruimen van asbest is ooit begonnen met de aanpak van remschijven en puinwegen en staat nu voor nog een opgave (de grootste), de aanpak van asbestdaken.
Zodra de kernboodschap klaar is, wordt het breed beschikbaar gesteld via de website www.asbestversnelling.nl
Wilt u meer weten over deze Communicatietafel, neemt u dan contact op met het Programmabureau