Unaniem heeft de Tweede Kamer op 25 februari 2021 ingestemd met een motie die de regering oproept om het samenwerkingsverband voor het saneren van asbestdaken verder te laten groeien. De motie stelt dat het van groot belang is dat zoveel mogelijk partijen aan de samenwerking meedoen. De motie is ingediend door CDA, VVD en PvdA. Deze ontwikkeling is goed nieuws voor de sanering van asbestdaken en is een impuls voor de samenwerking.
Het Programmabureau heeft aan de Kamerleden die de motie hebben ingediend gevraagd waarom deze motie en waarom nu?
Waarom deze motie?
De samenwerkingsovereenkomst is ervoor bedoeld om met een samenhangend pakket aan acties het saneringstempo te verhogen om de resterende opgave van circa 80 miljoen m2 uit te kunnen voeren in het komende decennium. In de Samenwerkingsverklaring zijn acties afgesproken gericht op bewustwording en communicatie, oprichting van een (leningen)fonds, het ontzorgen van gemeenten, het gebruik maken van koppelkansen en het vereenvoudigen van saneringen en monitoring. Volgens ons is het écht nodig om het besef van nut en noodzaak onder burgers en bestuurders te vergroten, asbestsanering aantrekkelijker te maken en ook goed te communiceren. Daarvoor is het van belang dat deze overeenkomst door zoveel mogelijk gemeenten en bedrijven wordt ondertekend, zodat de acties breed kunnen worden uitgerold en er op grote schaal resultaat kan worden geboekt.
Waarom nu?
Het is nu ongeveer een jaar geleden sinds de Samenwerkingsverklaring tot stand is gekomen. Als we de balans van het afgelopen jaar opmaken, kunnen we constateren dat zes nieuwe gemeenten en twee bedrijven uit de asbestsector de verklaring hebben ondertekend. Elke ondertekening telt, maar het is, gezien het belang van de Samenwerkingsovereenkomst, veel te weinig om resultaat te kunnen boeken. Ik heb het initiatief genomen om tot deze motie te komen en de heren Ziengs en Moorlag hebben deze mede ondertekend en ingediend. Het is een duidelijk signaal dat de motie unaniem door de Tweede Kamer is aangenomen. Een unanieme aansporing voor de staatssecretaris, het is tijd voor meer actie.
De samenwerking heeft overigens meer deelnemers dan de motie aangeeft. Momenteel zijn er 2 ministeries (naast de minister van Milieu en Wonen), 6 provincies, 13 gemeenten, 3 brancheorganisaties, 3 kennisorganisaties en 4 bedrijven ambassadeur van de versnellingsaanpak. De strekking van de motie is helder. Daarmee is duidelijk dat het belang van de samenwerking de politieke kleuren overstijgt. De motie wordt immers onderschreven door alle politieke partijen. Het ‘waarom deze motie’ legt de nadruk op nut en noodzaak: saneren aantrekkelijker maken en goed communiceren.