Op verzoek van de staatsecretaris van IenW is door het Programmabureau samen met ambassadeurs van de Versnellingsaanpak asbestdakensanering een kostenevaluatie uitgevoerd van de verschillende saneringsmethoden voor asbestdaken. Conclusie is dat de kosten van beide werkwijzen slechts minimaal verschillen.
Centrale vraag was wat de kostenverschillen zijn tussen conventionele en innovatieve saneringsmethoden. Als innovatieve werkmethode is gekeken naar het toepassen van schuim als emissiebeperkende maatregel. Gebleken is dat de werkmethode bij conventioneel en innovatief saneren grotendeels gelijk zijn. Mogelijk vervallen bij het toepassen van een innovatieve werkmethode de kosten voor het dragen van adembescherming, mits de werkmethode als risicoklasse 1 is gevalideerd. Daartegenover staan echter de extra kosten voor het emissiebeperkende middel en het aanbrengen daarvan.
Conclusie is dat de kosten van beide werkwijzen slechts minimaal verschillen. De totale kosten voor het saneren van het asbestdak liggen voor beide werkwijzen rond de 8 euro/m2 ex btw. (uitgaande van een dak van 1.500 m2). In deze kosten zijn de kosten voor een nieuw dak, die veelal het dubbele van de saneringskosten bedragen, overigens niet meegenomen.
Klik hier voor het rapport van de kostenevaluatie. De staatssecretaris van IenW heeft het rapport inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer, waarmee invulling is gegeven aan de motie van de Kamerleden Stoffer en Geurts.
Omdat voor de kostenberekening praktijkgegevens over het toepassen van schuim ontbreken en daarom een aantal aannames moest worden gedaan, zal de komende tijd een praktijkproef worden uitgevoerd.